vrijdag 7 augustus 2015

Komkommer-Jalelapeño-Paletas

Paletas zijn waterijsjes die oorspronkelijk uit Mexico komen. Ze worden gemaakt van stukjes fruit, vruchtenpuree en kokoswater of aguas fresco: fruitsap met water en eventueel wat suiker. Paletas worden ook wel gemaakt van fruit met melk, yoghurt of gecondenseerde melk. De ijsjes worden dan romiger. Ook banaan, avocado, kokosroom en mango zorgen voor romiger ijs. In plaats van suiker kun je honing of agave gebruiken, dat is iets gezonder.
In Mexico worden verse paletas verkocht in kleine winkeltjes en kiosken op straat. Gewoon zo, of met een stukje papier of plastic ertussen.

Bron: IJS, Elisabeth Johanssson.







































1 komkommer
100 ml water
40 gram (kokosbloem)suiker
1 el citroen- of limoensap
1 el gehakte muntblaadjes
1/2 groene jalapeñopeper.

woensdag 5 augustus 2015

De Moestuin in Augustus.

Spruitjespad






































Nr. 187













De Pompoenen en Courgettes








































Nog wat bloeiende Klaprozen






































De Kouwe Kas







De BleekPot








Een kleine boom met grote appels






































Een kistje vol OostindischeKers en CitroenAfrikaantjes






































De Uien en Knoflook hangen te drogen




Druiven ...






































Tomaten ...


























De WinterPostelein is gezaaid





NieuwZeelandse Spinazie



OesterBlad






































Een paar appeltjes, die tijdens de storm uit de boom gewaaid zijn






































Tomaat, die zwart moet worden






































Wilde knoflook






































De Pergola begint al aardig dicht te groeien


dinsdag 28 april 2015

MoestuinVerbouwing

Half maart zijn we begonnen met het 'verbouwen' van de Moestuin. We hebben van Douglashout acht bakken gemaakt.

'De kolen, peulen, aardappelen en aardbeien krijgen elk een apart bed en alle andere groenten worden ingedeed in drie groepen volgens hun bemestingsbehoeften. De zeven groepen die zo ontstaan, schijven elk jaar een bed op waarbij ze het bed overnemen van de groep die boven hen staat in de lijst.' (bron: MmeZsazsa).

Onze achtste bak is voor de doorlevende gewassen.






En toen was het wachten op de houtsnippers voor de paden. In het bed rechts, waar de stokjes staan, heb ik ondertussen spinazie en sla gezaaid.








Op 4 april was het zo ver en kon het kruien, van de houtsnippers, beginnen. Hier zijn we twee dagen mee bezig geweest.

Ik had nog twee grote wensen en een één daarvan was een hekje van geklieft kastanjehout om de tuin.




zondag 29 maart 2015

's Zondags ontbijt.

Deze pannenkoekjes zijn helemaal zonder bloem, boter of melk gemaakt. De twee geheime ingrediënten zijn bananen en eieren. Neem dit als basis en dan kun je na hartelust variëren.


































Voor 4 personen:

3 rijpe bananen
6 eieren
100 g geraspte kokos
50 gr blauwe bessen

Om te garneren:
1 tl kaneel
1 tl. geraspte kokos
nog wat blauwe bessen.

1 tl. kokosolie om in te bakken.

Bron: GreenKitchenStories .

woensdag 25 maart 2015

Våffeldagen

Op 25 maart vieren de Zweden, de internationale Wafeldag. De dag markeert het einde van de winter en het begin van de lente. De wafel is uitgegroeid tot nationaal symbool van Zweden. De geschiedenis van de wafels voert terug naar de Zweedse middeleeuwen. In de lente was er weer voldoende eieren en melk. De Zweden aten dan veel wafels met slagroom, zonder suiker, en jam.
Våffeldagen is overigens een verbastering van Vår Frudagen (de Annunciatie of Maria-Boodschap) een oud-chiristelijke feestdag die op 25 maart valt. Vandaag is het over negen maanden Kerst!







































Ik maakte mijn wafels van:

300 gram Speltmeel
  10 gram Wijnsteen bakpoeder
 75 gram Kokosbloesemsuiker
100 gram boter
  2 eieren
1/2 liter melk

Visit Berta Drost's profile on Pinterest.