zaterdag 15 februari 2014

Zaterdag, PizzaDag !

Deze pizza lijkt veel op de pizza die we altijd op Domaine de Briange eten: 'Pizza de Fred'.



Voor de pizzabodem gebruikte ik een recept van Jamie Olivier:
  15 gr verse gist of 10 gr droge gist
  15 gr honing
    3 dl lauw water
500 gr. tarwebloem (ik gebruikte spelt)
  15 gr keltisch zeezout
      wat extra bloem om te bestuiven.

Gist en honing oplossen in de helft van het lauwe water.
Bloem en zout in een kom doen, kuiltje in het midden maken voor het gistmengsel. Langzaam mengen en 5 minuten kneden. Dit laat ik mijn 'keukenmeid' doen.


Laat het deeg, op een warme plek, rijzen totdat het in omvang verdubbeld is. Dan moet je de lucht eruit persen door er ongeveer een minuut op te slaan. Uitrollen en op de bakplaat leggen.


Voor de vulling gebruikte ik:

750 gr uien
    4 el olijfolie
    1 laurierblad en 1 takje tijm
       zout en versgemalen peper
     1 teentje knoflook
400 gr tomatenblokjes (vers of uit blik)
       mespunt suiker
       zongerijpte Taggia olijven*
       verse of gedroogde oregano
  80 gr ansjovisfilets

Uien in ringen snijden en in koekenpan 2 el olie verhitten. Uien met laurier, tijm z&p 15 minuten verhitten. Niet bruin bakken! 

Fijngehakte knoflook in steelpan in 1 el olijfolie kort verhitten. Tomaten en suiker toevoegen en inkoken tot vrij dikke saus.

Oven voorverwaren op 200 graden.

Uien over het deeg verdelen (laurier en tijm verwijderen)
Tomatensaus erover.
Bestrooien met oregano.
Ansjovisfilets en olijven verdelen. 
Bedruppelen met de resterende olijfolie en in ca. 15 minuten gaar bakken.


*Taggia olijven.
Als ik zwarte olijven gebruik, gebruik ik alleen nog maar Taggia olijven of Kalamata olijven, omdat deze echt aan de boom, in de zon,  gerijpt zijn. Zwarte olijven die je meestal ziet zijn eigenlijk groene olijven die ondergedompeld zijn in een oplossing van ijzergluconaat (E579), waardoor ze oxideren. Dat kleurt ze donker, zelfs zwarter dan ze aan de boom ooit worden.
Taggia olijven komen uit Italië en Kalamata olijven uit Griekenland.



4 opmerkingen:

  1. Moet je de droge gist ook oplossen in water?
    De foto en de beschrijving zijn weer om van te watertanden ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben verliefd op je keukenmeid!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat doe ik altijd wel Elaine.
    Ja, wat is ze mooi hè, Jolanda ...

    BeantwoordenVerwijderen

Visit Berta Drost's profile on Pinterest.